Drukāt

28.03.2024 18:15:41

Teksts no www.legalsupport.lv


Precēties vai neprecēties?

26.02.2014

Iespējams šo jautājumu sev ir uzdevis katrs no mums. No attiecību viedokļa zīmogs pasē neko daudz nemaina, taču no likuma viedokļa — ir būtiska atšķirība. Šis raksts ir par laulības līgumu.

Laulības līgums — saskaņā ar likumu noformēta vienošanās starp vīrieti un sievieti, kuri nolēmuši noslēgt laulību vai dzīvo laulībā. Pastāv arī tāds variants — personas sastāda laulības līgumu, kas stāsies spēkā attiecību reģistrēšanas brīdī dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā.

Kāpēc ir vajadzīgs laulības līgums?

1) ja pirms attiecību reģistrēšanas Jums pieder vai pēc laulību noslēgšanas piederēs personisks īpašums;
2) ja abi partneri laulības laikā nodarbojas ar uzņēmējdarbību;
3) ja rodas neparedzami apstākļu, kuri var apdraudēt Jūsu īpašumam un Jūsu ienākumiem;

Pirmais punkts attiecas uz situācijām, kad Jūs nevēlaties dalīt savu personisku īpašumu ar laulāto partneri vai tieši otrādi - vēlaties savu atsevišķo īpašumu padarīt par kopīpašumu. Tas nav ne slikti, ne labi — tas ir Jūsu lēmums. Ja Jūs nenoslēdzat laulības līgumu, kurā ir atrunāts šis jautājums, tad pēc laulības noslēgšanas, viss Jūsu īpašums, ko iegūsiet laulības laikā, saskaņā ar likumu, kļūs par kopīpašumu, bet īpašums, ko ieguvāt pirms laulības, paliks Jūsu atsevišķs īpašums. 

Ja vienam no partneriem ir vairāk panākumu biznesā nekā otram — šeit noderēs otrais punkts. Ja laulātais bankrotē vai ir iesākts maksātnespējas process un Jūsu starpā nav noslēgts laulības līgums, kurā ir atrunātas visas nianses, Jūsu bankas konti var tikt iesaldēti, jo puse no kopīpašuma pēc likuma pieder otram laulātajam un no tā tiks ieturēta noteikta naudas summa, neskatoties uz to, ka Jūs godīgi šo naudu nopelnījāt, protams, ja vien Jūs nepierādīsiet, ka tas ir Jūsu atsevišķs īpašums. 

Trešo punktu var attiecināt uz situācijām, kad laulātais kaut kādā veidā ir parādā naudu pamatojoties uz rakstveida līgumu vai citiem līdzvērtīgiem saistību dokumentiem. Tādā gadījumā, ja viņš/viņa nepildīs savas saistības, un Jums nebūs noslēgts laulības līgums, kreditori likumā paredzētā kārtībā var pieprasīt daļu parāda segt no Jūsu kopīpašuma.

Jums un tikai Jums ir jāizlemj pašiem. Pasaulē rodas daudz dažādu situāciju un īsā rakstā visus iespējamos variantus grūti izskatīt un aprakstīt, taču neaizmirstiet, ka garantija pret daudzām ģimenes ķildām, neveiksmīgām laulībām, traģiskām attiecībām — ir pareiza vienošanās starp laulātajiem — kas uz ko pretendē, kam kas pienākas un kuram kas piederēs, vēl labāk — ja viss augstākminētais apliecināts pie notāra un iekļauts laulāto mantisko attiecību Reģistrā.

Dzīvojiet laimīgi!

Juridiskais birojs “Legal Support”