Drukāt

19.04.2024 07:00:32

Teksts no www.legalsupport.lv


Kā saņemt vīzu?

14.01.2014

Lai ātri un bez kavēšanās varētu noformēt vīzu, vispirms ir jāizlemj, kāda mērķa sasniegšana persona vēlas ierasties Latvijā, piemēram, tūrisms, draugu apciemošana vai biznesa jautājumu risināšana. Kad tas ir noskaidrots, tad ir jāizvēlas, kādas kategorijas vīza ir nepieciešama.

Latvija izsniedz sekojošu kategoriju vīzas:

Tā kā Latvija ir pievienojusies Šengenas līgumam, ar Latvijā izsniegto vīzu ir iespējams ceļot arī uz citām Šengenas līguma dalībvalstīm.

A kategorijas vīza jeb lidostas tranzītvīza ir paredzēta vienas vai vairāku Šengenas līguma dalībvalstu lidostu tranzītzonas šķērsošanai. Lidostas tranzītvīza var būt vienreizēja, divreizēja vai daudzkārtēja vīza, un tā ārzemniekam attiecīgi dod iespēju vienu, divas vai vairākas reizes šķērsot noteiktas dalībvalsts lidostas tranzītzonu. Daudzkārtējas lidostas tranzītvīzas maksimālais derīguma termiņš ir seši mēneši.

C kategorijas vīza jeb īstermiņa vīza ir individuāla vienreizēja, divreizēja vai daudzkārtēja vīza, kas ārzemniekam dod iespēju vīzā norādītajā laikā attiecīgi vienu, divas vai neierobežotu reižu skaitu ieceļot, šķērsot tranzītā, vai ieceļot un plānoti uzturēties Šengenas līguma dalībvalstu teritorijā.

C vīza var būt "vienota vīza", kas ir derīga visā dalībvalstu teritorijā, vai "vīza ar ierobežotu teritoriālo derīgumu" (ITD vīza), kas ir derīga vienas vai vairāku, bet ne visu Šengenas līguma dalībvalstu teritorijā.

Īstermiņa vīzā maksimālais uzturēšanās termiņš Latvijas Republikā un citās Šengenas līguma dalībvalstīs nepārsniedz 90 dienas pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas dienas attiecīgo dalībvalstu teritorijā.

D kategorijas vīza jeb ilgtermiņa vīza ir Latvijas nacionālā vīza. Ilgtermiņa vīza ir vienreizēja, divreizēja vai daudzkārtēja ieceļošanas vīza, kas ārzemniekam dod iespēju vīzā norādītajā laikā attiecīgi vienu, divas vai neierobežotu reižu skaitu ieceļot Latvijas Republikā, vīzā norādīto laiku uzturēties valstī un izceļot no tās. Ilgtermiņa vīzu izsniedz:

Ja ārzemniekam nepieciešams uzturēties Latvijas Republikā ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas reizes, un vīzas izsniegšana: atbilst starptautiskajām tiesību normām; atbilst Latvijas valsts interesēm; pamatota ar nepārvaramas varas apstākļiem; pamatota ar humāniem apsvērumiem.

Ilgtermiņa vīzas maksimālais derīguma termiņš ir viens gads.

Kā arī norādām, ja fiziska persona vēlas, lai pie tās ciemos atbrauktu draugs vai radinieks, ir nepieciešams noformēt ielūgumu, tas atvieglos vīzas saņemšanas procedūru. Ielūgums ir obligāts, ja fiziska vai juridiska persona uzskatāma par darba devēju atbilstoši likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un ir paredzējusi ārzemnieku nodarbināt, noslēdzot darba līgumu vai uzņēmuma līgumu.

Ja Jūs vai Jūsu draugi plānojat ierasties Latvijā, mēs sniegsim Jums profesionālu atbalstu un konsultācijas nepieciešamo dokumentu noformēšanai un iesniegšanai Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Juridiskais birojs Legal Support sniedz juridisko atbalstu un pavada klientus visā vīzas noformēšanas procesā līdz pat vīzas saņemšanai.

Ceļot uz Latviju un Šengenas līguma dalībvalstīm ir vienkārši!

Ar cieņu,
juridiskais birojs
LEGAL SUPPORT